ALIG KÉTÉVE...

2015.03.01 00:00

Alig két éve, hogy Társulatunk művészeti vezetője felkérést kapott egy rendezvényszervező irodától, hogy óvodás-kisiskolás gyermekek számára írjon egy szórakoztató, de tanulságos, a kicsk számára könnyen érthető, az életükkel harmonizáló, korosztályi alapjaikkal beazonosítható vidám kis történetet. Így 2014 őszén megfogant MANDULA karaktere, az OKOS-ZÖLD MANÓ figurája, aki azóta több, mint 140 fellépési helyszínen, már 15.000 kisgyermek életébe csent társaival élményteli örömöket. A tanmese sorozatként íródik sorban, azévszakok elemeinek analógiája mentén, ám pl. az ÜLTESS FÁT! mese tavasztól őszig, bármely hónapban élvezhető téma.


A produkció szerzője /
író, dramaturg, rendező:
Pápai Ildikó írói referens, művészetterapeuta,


A produkció szereplői:

A két fős MANDULA a MANÓ előadásokban Mandula egy környezettudatos, okos-zöld mesefigura, mindenki „természetes” gyógyítója, védelmezője, környezetét etikusan is jóra nevelő vidám, életszerető lény. Mottója:
„Jónak lenni jó, akár nap, mint NAP”
Társ / társak: egy darabban személyesen egy társ jelenik meg, aki az adott témában Mandula partnere aktuálisan.
 

A humoros, szórakoztató tanmesét népzenei- és gyermekdalokra átírt összegző-versek teszik vidám hangulatúvá, így a kis nézőknek egyaránt lehet
egy-egy rácsodálkozó „AH”,
pár felismerő „AHA”, egyben jó sok
vidám, HAHA-élménye
is.
És mert a mese akkor jó, ha jó a vége, a történet fináléjában kiderül, a jó is úgy jó, ha azon mindenki derül…

 

A preventív, szemléletformáló előadássorozat alapkoncepciója:

CÉLCSOPORT: óvodás-kisiskolás gyermekek 3-10 éves korig (óvodai- és/vagy iskolai intézményekben, nyilvános rendezvényi térben, az adott célcsoport, közönség és helyAszín specifikus sajátosságaihoz igazodik az előadás interaktív módja, kivitele).
A környezettudatos, környezet-etikus OKOS-ZÖLD mesék főszereplője Mandula, egy okos és jólelkű, zöld kis természetbeli lény. Manó az erdőben olyan állatokkal és növényekkel találkozik, amelyek életminőségeiből megtudhatjuk, miért fontos a természetet óvó, védelmező, gyógyító megoldások fontossága, mik a valódi értékek és hogy mit tehetnek akár már a kicsinyek is ez ügyben. Környezeti- és színházi nevelésre is alkalmas, művészetterápia elemeket ötvöző, tematikus tanmesesorozat évszakonként új történetekkel, eseményekkel és szereplőkkel aktualizálva. Hangsúlyos benne a természeti- és lakókörnyezet, a fauna, flóra és humán lelkület sajátosságainak és ezek kapcsolatainak, a fenntartható fejlődés alapjainak lényege. Háromlépcsős Élmény-hatása okán tudatosító, szorongásoldó, önértékelés-fejlesztő, kedélyállapot-javító jelleggel bír. A darab óvodapedagógiai, módszertani, környezetetikai szakreferens-minősítésekkel, elismerő pedagógusi- és nézői méltatásokkal bír.