MŰSORISMERTETŐ
(amennyiben nem általános információt keres, hanem bármely epizód részletes tartalmáról érdeklődik, kérjük, válassza ki azt a BAL OLDALON  található Műsorsimertető menüpont legördülő fülei közül. Köszönjük!)

A produkciósorozat elnevezése:

„MANDULA MANÓ OKOS-ZÖLD meséi"

Író, dramaturg, rendező: Pápai Ildikó művészeti vezető / írói referens, művészetterapeuta

 
Az évszakonként VÁLTOZÓ, epizódonként más-más környezeti elem köré épülő, egyben sorra más-más környezeti- és kapcsolati, az élettérhez fűződő problématikát kibontó és feldolgozó mesék, Mandula Manó aktuális történetei szerinti alcímekkel egészülnek ki. Így például:


ŐSZ / „Ültess fát!” (föld elem tematika) - a növényvilág értékeinek és visszapótlásának kérdésköre
- őszi jellegű dal-, díszlet- és kosztümalapokkal

 TÉL / "Téli álom"    (levegő elem tematika) - a légszennyezés és energiatakarékosság kérdésköre - december végéig ünnepi betétekkel - téli jellegű dal-, díszlet- és kosztümalapokkal (igény szerint, a mese végén egy Mikulás megjelenésével)
TÉL / "TÉLI ÁLOM" (levegő elem tematika) - a légszennyezés és energiatakarékosság kérdésköre - januártól farsangig, egy télbúcsúztató, farsanghívogató záróelemmel (igény szerint, a mese végén egy barlangjából kijövő medve megjelenésével)
TAVASZI VERZIÓBAN / "Ültess fát!" (föld elem tematika) - tavaszi jellegű dal-, díszlet- és kosztümalapokkal
TAVASZ / "Virágom, virágom" - víz elem (próbaidőszak alatt...)
NYÁR / "NYÁR van  NYÁR!" - tűz elem tematika (próbaidőszak alat...)

A preventív, szemléletformáló színházi nevelés alapkoncepciója:

CÉLCSOPORT: óvodás-kisiskolás gyermekek 3-10 éves korig
 
(óvodai- és/vagy iskolai intézményekben, nyilvános rendezvényi térben, az adott célcsoport, közönség és helyszín specifikus sajátosságaihoz igazodik az előadás interaktív módja).
A környezettudatos, környezet-etikus OKOS-ZÖLD mesék főszereplője Mandula, egy okos és jólelkű, zöld kis természetbeli lény. Manó az erdőben olyan állatokkal és növényekkel találkozik, amelyek életminőségeiből megtudhatjuk, miért fontos a természetet óvó, védelmező, gyógyító megoldások fontossága, mik a valódi értékek és hogy mit tehetnek akár már a kicsinyek is ez ügyben. A környezeti- és színházi nevelésre is alkalmas, művészetterápia elemeket ötvöző, tematikus tanmesesorozat évszakonként új történetekkel, eseményekkel és szereplőkkel aktualizált. Hangsúlyos benne a természeti- és lakókörnyezet, a fauna, flóra és humán lelkület sajátosságainak és ezek kapcsolatainak, a fenntartható fejlődés alapjainak lényege.
HÁROMLÉPCSŐS élményhatása okán felismerő-tudatosító, szorongásoldó, önértékelés-fejlesztő, kedélyállapot-javító jelleggel bír. A darab óvodapedagógiai, szakmódszertani, környezetetikai szakreferensi minősítésekkel, valamint elismerő pedagógusi méltatásokkal és több, mint tízezer mosolyponttal bír.  (Részletei a REFERENCIÁK menüpontban találhatók.)

Az "ÜLTESS FÁT!" epizódról... /TAVASZI, NYÁRI és ŐSZI díszlet - kosztüm - dalbetét változatokban is...
A MANDULA a MANÓ előadásokban Mandula egy környezettudatos, okos-zöld mesefigura, mindenki „természetes” gyógyítója, védelmezője, környezetét is jóra nevelő vidám, életszerető lény. Mottója:
„Jónak lenni jó, akár nap, mint NAP”
Társ / társak: egy darabban sorra egy-egy társ jelenik meg, a FÖLD elem témánál pl. a MEDVE (aki korábban bár uralta az erdőt, de aki Manó hatására megérti az értékek fontosságát, majd maga is rendes erdővédővé lesz.)

Az interaktív, zenés mesejáték rövid szinopszisa az
"ÜTESS FÁT!" - avagy "MANDULA és a MEDVE" epizódhoz:
- ebben a történetben Barnabás, a mackó, kihasználva élettere adományait, testi adottságait, csak saját kényelmével és hatalmával törődik, kiskirályként uralja az erdőt. Nem érti, kigúnyolja Manó tudatos, értő- és érző lényét, majd kiderül, hogy a mogorva maci okkal goromba, hiszen nincs egészen jól, gyakorta fáj a feje. Ekkor Manó segít a baján, így a virgonc kis „zöldség”, a „főnök” medvével is jót tesz, hiszen „jónak lenni jó!".
A gyermekek élénk és okos válaszainak és lelkes közreműködésének segítségével, sikeresen szívügye mellé állítja a már megkönnyebbült macit, aki megérti a jóság lényegét. A humoros, szórakoztató tanmesét népzenei- és gyermekdalokra átírt összegző-versek teszik vidám hangulatúvá, így a kis nézőknek egyaránt lehet egy-egy rácsodálkozó „AH”, pár felismerő „AHA”, egyben jó sok vidám, "HAHA" élménye is. És mert a mese akkor jó, ha jó a vége, a történet fináléjában kiderül, a jó is úgy jó, ha azon mindenki derül…

Az erdő növényvilágát védő epizód megrendelhető őszi, tavaszi-nyári verzióban is, amikor is a mese lényegi tartalma változatlan marad, ám a díszlet, kosztüm, pár dalbetét szövege és a kellékek tavaszi hangulatban láthatók a színpadon. Ennek 2016-os ajánlója az alábbi videórészletben látható, Manótavasz a Magnetben miniklip.mp4
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A TÉLI ÁLOM epizódról röviden:
 - Mandula télen, mint minden Manó, sokat segít a Mikulásnak az ünnepi ajándékok csomagolásában, miközben időnként hazalátogat az erdőbe, hogy megnézze, mindenki békében alszik-e tavaszig. Hiszen a növények és állatok is ilyenkor pihenik ki az év fáradalmait, így rájuk fér a befelé húzódó nyugalom, ami szintén fontos része a télnek.
Eközben találkozik HAHOTA Hóemberrel, aki idén valamiért nem egészen fehér, és mivel ez így nincs rendben, a gyerekekkel együtt, közösen megfejtik, hogy miként kerülhetett sok kosz és korom a levegőbe, majd a hóba. Hahota egy varázslatos álmon keresztül megtisztul, újra hófehérré lesz, és mivel így már a kedve is jó, örömében feldíszíti a gyerekekkel az erdő legnagyobb fenyőfáját. És mert ebben  a mesében  is jelen van a JÓNAK lenni JÓ kelleme, a gyerekek megérthetik a meséből, hogy mindenki tehet valami jót valakiért, valamiért, hogy minden élő, boldogan élhesse tovább természetes életét. Az epizódot ismét kedves gyermekdalok feldolgozásai teszik hangulatosabbá, amelynek hahotázó, legvidámabb részében, még táncolhatnak is egy kicsit a kicsik Hahota hóemberrel és Mandula Manóval....

MIKULÁSNAPI előadásunkról feltöltöttünk több képet is FB albumunkba.
Bővebb fotó és videószemlénk Társulatunk Facebook galériáiban tekinthető meg, illeve videórészleteink is itt, a VIDEÓALBUMBAN láthatók.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ÁLTALÁNOS VIZUÁLIS REFERENCIÁK

VIDEÓRÉSZLETEK

Kisebb videórészleteink a Napszínpad Facebook oldalán
linkje: https://www.facebook.com/napszinpad/videos

YouTube / VIDEÓEGYVELEG  (2014 ősz / jelenleg a kosztüm és alaptéma tavasz-nyári jellegre aktualizált).
linkje: https://www.youtube.com/watch?v=EYcYukLiUxM
YouTube „MANDULA az OVIBAN” felvételrészlet egy 2014-es, gyakorló-óvodai bemutató-előadásról
linkje: https://www.youtube.com/watch?v=Gv0C5nemrxs
                                                                                               
FOTÓREFERENCIÁK


ELŐADÁS-FOTÓK  / a NAPszínpad Facebook oldalán

Facebook / NAPSZÍNPAD Társulat „nap, mint NAP”
Facebook PAGE linkje: https://www.facebook.com/napszinpad

MANDULA - mint terapeuta... -  NAPSZÍNPAD a NAPszikrában…

A előadások fellépti díját minden esetben aktuálisan az utazási távolság, a nézői lélekszám és a rendezvény jellege alapján kalkuláljuk aszerint , hogy azt óvodai, iskolai vagy egyéb, zárt (pl. céges családi napok), vagy nagyobb publicitású, nyilvános rendezvényen kéri a T. Megrendelő bemutatni.
Részletes tájékoztatás az alábbi elérhetőségeken kérhető:

Tel.: +36/30-260-2906     
E-mail címünk:  napszinpad@freemail.hu


élmény, előadás, gyerek, gyermek, interaktív, környezettudatos, Mandula, manó, okos, országos, színház, színpad, társulat, természet, vidám, zenés, zöld, rendezvény, szórakoztató, szórakozás, mese, tanmese, program, óvodás, iskolás, kultúra,  kulturális, művészet, Napszínpad, Mandula, manó, mese, okos, zöld, környezettudatos, gyerek, gyermek, színház, élmény, szórakozás, előadás, óvoda, iskola,